Concursul Interdisciplinar FIZICĂ-GEOGRAFIE „Ştefan Hepites” este iniţiat de Colegiul Național „Gheorghe Șincai” în colaborare cu Societatea Meteorologică Română, Facultatea de Fizică a Universității din București, Facultatea de Geografie a Universității din București şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.
Art. 4. Concursul Interdisciplinar Fizică-Geografie „Ştefan Hepites” se organizează pentru elevii claselor a IX-a – a XII-a, pe două tipuri de subiecte (Tip A pentru elevii care studiază fizica un număr mai mare sau egal cu 3 ore pe săptămână și Tip B pentru elevii care studiază fizica un număr de 1-2 ore pe săptămână) de la formele de învăţământ preuniversitar de zi, din învăţământul de stat, particular şi confesional.
Art. 5. Participarea la Concursul Interdisciplinar Fizică-Geografie „Ştefan Hepites” este individuală iar proba de evaluare teoretică scrisă are durata de 2 ore pentru toate etapele: municipală/judeţeană şi regională.
Art. 6. Participarea la Concursul Interdisciplinar Fizică-Geografie „Ştefan Hepites” corespunde clasei la care elevul este înscris în anul de desfăşurare a acestuia.
Art. 7. a Concursul Interdisciplinar Fizică-Geografie „Ştefan Hepites” se desfășoară în două etape: etapa municipală/judeţeană – 9 februarie 2025 şi etapa regională – martie 2025.
b Pentru etapa județeană pot fi organizate mai multe centre pe județ cu condiția ca în fiecare centru să participe elevi de la cel puțin trei unități școlare diferite. Etapa regională se va desfășura cu prezență fizică la București.
Art. 10. În cadrul fiecărei etape elevii vor susţine câte o probă scrisă, cu durata de 2 ore.
Art. 11. Proba scrisă pentru toate clasele este constituită din 20 subiecte de tip grilă (10 de fizică şi 10 de geografie), fiecare subiect fiind notat cu 1 punct. Punctajul final este suma punctajelor obţinute la cele două discipline.
Art. 12. a. Preselecţia elevilor pentru etapa judeţeană/ municipală se va face la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, fiind înscriși maxim 5 elevi pe nivel de clasă/filieră filieră (excepție făcând unitatea școlară organizatoare care poate înscrie un număr mai mare de elevi asigurând supravegherea corespunzătoare). Nu se încheie acorduri de parteneriat între unitățile organizatoare din județe și Colegiul Național Gheorghe Șincai București.
b. Pentru etapa regională se vor califica primele cinci punctaje pentru fiecare clasă şi fiecare tip de subiect din fiecare judeţ/municipiu Bucureşti care au acumulat minim 50% din punctajul pe fiecare disciplină de concurs. Departajarea se va realiza pe subiectele prevăzute cu ”*” de la disciplina Fizică și apoi de la disciplina Geografie. Dacă după aplicarea criteriilor de departajare se mențin punctaje egale atunci se vor califica toate punctajele respective.
Art. 25. Ierarhia se stabileşte în ordinea descrescătoare a punctajelor obţinute.
Art. 27. Premierea elevilor este condiționată de obținerea a minim 50% din punctaj pentru fiecare disciplină de concurs și se realizează astfel:
Premiul I pentru primul punctaj obținut dar nu mai mic de 50% din punctajul total al lucrării
Premiul al II-lea pentru al II-lea punctaj obținut dar nu mai mic de 50% din punctajul total al lucrării
Premiul al III-lea pentru al III-lea punctaj obținut dar nu mai mic de 50% din punctajul total al lucrării
Menţiune pentru următoarele punctaje obținute după stabilirea premiilor I, II și III dar nu mai mic de 50% din punctajul total al lucrării
Comisia de organizare a etapei județene/municipiul București/regionale poate hotărâ acordarea unor premii și mențiuni speciale astfel:
Premiul special pentru următorul punctaj obținut la fiecare disciplină după stabilirea premiilor I, II, III și mențiuni dar nu mai mic de 50% din punctajul total al lucrării
Mențiune specială pentru următorul punctaj obținut la fiecare disciplină după stabilirea premiilor I, II, III, mențiuni și premiului special dar nu mai mic de 50% din punctajul total al lucrării.
Diplomele pentru etapa județeană vor fi emise de către unitatea școlară/centrul de concurs până cel târziu la data organizării etapei regionale, iar diplomele de la etapa regională vor fi emise de către Colegiul Național Gheorghe Șincai până cel târziu la 31 august 2025.
Art. 28.. Departajarea se va realiza pe subiectele prevăzute cu ”*” de la disciplina Fizică și apoi de la disciplina Geografie. Dacă după aplicarea criteriilor de departajare se mențin punctaje egale atunci la punctaje egale se acordă același premiu. Premiile acordate nu depășesc 25% din totalul candidaților înscriși.